Jotain Japanista Ja miksei muualtakin

Keittoa sian aivoista

  • Olet mitä syöt.
    Olet mitä syöt.

Elikkä sarja mielenkiintoisista ruokalajeista jatkuu, tällä kertaa oli luvassa sian aivoja. Vielä vähän aikaa sitten olisi voinut vähän harkita ennen kuin laittaa suuhunsa tätä herkkua, mutta alkaa mieli jo turtumaan näihin sisäelin-juttuihin. Tai voisi varmaan myös sanoa että käsitys lihansyöntiä kohtaan on lähestymässä normaalia ajattelutapaa, onhan se nyt ihan maalaisjärjellä käsitettävä asia että eläimestä kannattaa käyttää mahdollisimman paljon hyödyksi. 

 

Siitä mausta, aivot maistuvat hyvin paljolti tofulta. Sian aivoissa on vain pieni lihainen häivähdys, josta tietää että nyt ollaan syömässä jotain eläinperäistä eikä vain tofua, tai suomalaisittain soijajuustoa. Japanissa on sanonta "soijapapu on pellon lihaa", mutta ovatko aivot sitten eläinkunnan soijapapu? Aivot olivat keitossa jossa oli tietenkin runsaasti öljyä kuten Taiwanissa on tapana, ja eräitä kiinalaisessa lääketieteessäkin käytettäviä kasveja pilkottuna mutta joitten nimiä en valitettavasti tiedä millään kielellä. Aivoissa on myös paljon omega-3 -happoja joten niiden syöminen on terveellistä. 

 

Kuppi tätä keittoa maksoi vähän alle euron, voin suositella ja jos sinä, hyvä lukijani, olet tulossa Taiwaniin voin myös esitellä kyseisen paikan teille ja suositella paikallisia erikoisuuksia. 

 

Seuraavaksi luvassa kanan kiveksiä. 

edit. Tietenkin kukon, kiitoksia kaikille jotka huomauttivat tästä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos Sampo kivasta ruokasarjastasi. Komppaan sinua täysin, aivot ovat oikein hyvää ja maukasta ruokaa. Maku muistuttaa aika paljon kateenkorvaa. Toivon Vitikaisen Veikonkin rohkeasti kokeilevan aivojen syöntiä, se olisi tosi miehen työ:))

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen

Kiitoksia, aivot maistuivat kyllä ihan hyvältä. Viimeistään tammi-helmikuussa pääsen myös syömään kateenkorvaa, odotan tätä herkkua innolla.

Kuten sanoitkin, kaikkea kannattaa kokeilla.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Mukavaa lukea Sampo'n kulinaarisia havaintoja ja kokemuksia. Kaikkiruokaisuuden asenteen juurruttaminen omaan makumaailmaan mitä nuorempana, sitä enemmän se antaa.
Kauas ulkomaille ei tarvitse mennä, kun seinä paukahti minulle vastaan kuin halko otsaan ruåtsalaisesta ruokakulttuurista. Siellä nuorena miehenä, erään rautaruukin valssilaitoksen nostureita ajellessani, eräänä aamuna yllätyin pahasti.

Kun aukaisin työmaan sosiaalitilan oven mennessäni vaihtamaan haalarit niskaan päivävuoroa varten, henki oli salpaantua. Vastaan iski kamala raadon löyhkä. Peruutin ovelle ja väkeä vaan lappoi ohitseni sisään muina miehinä. Väännyin väkisin mukaan ja pian selvisi erään Gunnar'in vain nauttivan hapansilakka aamupalaansa.

Selätin kyllä kammon siihenkin ruokaan väkisin ja vähän kerrassaan. Silti tuskin koskaan saan siitä mitään gourmet-nautintoa. Lyötiin työkaverin (Åke) kanssa vetoa kummalla pokka pitää. Syön hapansilakan kun hän syö kupillisen mämmiä. Minä voitin.;-) http://www.youtube.com/watch?v=6Q2BBfMXXD4
Pässin kivekset, sian aivot ja sorkat ovat todella namia edelliseen extreme-safkaan verrattuna.

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen

Kyllä sitä tuntuu aika paljon löytyvän eksotiikkaa ihan kotikonnuiltakin, pitää varmaan vain uskaltautua etsimään sitä Lidliä kauempaa.

Tuo surströmming on itse asiassa Japanissa kohtuu kuuluisa ruoka, esiintyi nimittäin sellaisessa sarjassa kuin Moyashimon varsin suuressa roolissa. Kyseinen sarja suositteli surströmmingin nauttimista salaatin ja uusien perunoiden kanssa, joten surströmming on myös omalla listalla ruoista joita pitää kokeilla.

Olisi tietenkin kovin mukavaa jos täälläkin myytäisiin mämmiä niin voisin tarjota paikallisille tätä perinneherkkua. Täällä ei edes Ikea myy salmiakkia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jaahas Sampo, niitä sianaivoja sitten söit, harmi kun ei voi verrata oliko maukkaampaa kuin sika säkissä pakasteena ostamani pakastepussi kateenkorvaa, joka sulaessaan aivoksi osoittautui. - Aivoissa oli muuten aikamoinen puhdistaminen, sanottiinko niissä paikallisissa resepteissäkin niin?

Suomeen kun tulet ja kokkaat niin hieman harvinaisempaa ruokaa luonnonhelmasta, Kokki Kolmosen keittokirjasta Jaakon parhaat:

Grillattu kyykäärme

1. Kolkkaa käärme ja pistä se. Nylje nahka pois ja paloittele ruho neljään palaan.
2. Sipaise tilkka öljyä palojen pintaan ja pane ne grilliin. Kypsentele paloja hiljalleen kohtalaisessa lämmössä 15 minuuttia.
3. Ripottele palojen päälle hiukan suolaa.

- Olen joskus tappanut kyyn ja se kiemurteli vielä kuoltuaan, joten varaa joku piikki, jolla sen saa pysymään paikallaan kun nylkee.

PS. Pyydä ne kanan kivekset liekitettyinä: siippa on Motissa syönyt, minä en ole syönyt enkä laittanut, mutta keittokirjassa on liekitettyjen pässinkivesten ohje. Kuulostaapi paremmalta kuin paistetut.

Ja on se Taiwan eksoottinen maa, kanallakin on kivekset.

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen

Vertailen sitten japanilaista kateenkorvaa ja taiwanilaista sian aivoa tuonnempana, mutta paikallisetkin reseptit sanovat että aivojen puhdistaminen on aika aikaa vievää hommaa.

Kyykäärme kuulostaa varsin mielenkiintoiselta, varsinkin jos sen itse tappaa. Ainakin saa tuoretta. Täälläkin on käärmettä saatavilla, mutta aika arvokasta ilmeisesti. Joku päivä pitäisi varmaan kokeilla.

Liekitetyt kivekset kuulostavat aika hyviltä itse asiassa, kiitokset vinkistä. Ja tietenkin kukon kivekset, enpä tiedä mitä taas ajattelin.

Juha Korhonen

Tarttis varmaan kokeilla. Reseptin taitaa löytää netistä? Saisikohan aivoja Kauppahallista?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eipä taideta naudanaivoja hullun lehmän taudin vuoksi enää myydä, joltain hirviporukalta sen sijaan voisi kysyä vasan aivoja.

Muuta vähemmän tavallista sen sijaan viitteeksi löytyy, joskin artikkeli on vanha ja siten mm. hinnatkin:

http://www.city.fi/artikkeli/lihatiskin+pimeampi+p...

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen

Kuten Seija sanoikin niin naudan aivoja tuskin löytyy, mutta eiköhän sian aivoja jostain löydy?

http://nomadic.pixnet.net/blog/post/30557510-%E3%8...

Aivoja Angry Birds -kupista, jo siinä syy mennä katsomaan tätä sivustoa. Muttä tämän taiwanilaisen blogin mukaan tarvitset
Yhdet sian aivot
Puolikas lihaliemikuutio
Litra riisiviinaa
Litra vettä
Tilkka ruokaöljyä
Ohueksi paloiteltua inkiväärin juurta maun mukaan
Sipulia paloiteltuna

Enemmän vettä ja riisiviina korvataan tilkalla koskenkorvaa?

Aivot pitää pestä elikkä ottaa kalvot pois.

Veikko Vitikainen

Nähtävästi tästä blogista on paettava. Kohta joku alkaa kirjoitella kannibalismista, ja rottakeitosta. Oksettavaa.

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen

Hyvä idea itse asiassa, tänä vuonna japanissahan harrastettiin kannibalismia ihan joukolla. Eräs japanilainen nuori mies halusi eroon peniksestään joten poistatutti sen sairaalassa ja järjesti tapahtuman jossa tuo penis ja kivekset sitten syötiin. Suutuntuma oli ilmeisesti sitkeä ja kuminen, makua ei ollut nimeksikään. Tuo mies on taiteilija jonka töitä löytää netistä, hän myös vastailee Twitterissä kysymyksiin englanniksi, jos jäi vielä jotain hampaan koloon.

Myöskin Iltasanomat uutisoi tästä ja muistaakseni ei edes kovin hyvin, käänsivät vain kolmasosan eräästä englanninkielisestä artikkelista. Joku virhekin siihen Iltasanomien artikkeliin oli eksynyt. Alkuperäisen artikkelin lukijana voin sanoa että artikkelin kokonaan luettuani oli olo varsin ällöttävä, tämä reportteri oli nimittäin itse ostanut itselleen oikeuden syödä penistä.

Johan Lom

Manner-Kiinassa olen syönyt kaikkea mahdollista taivaan ja maan väliltä. Eräässä vuoristoravintolassa tarjottiin vain villiruokaa, eli kaikki oli itse pyydystettyä tai kerättyä, paitsi tiikeri, jonka lihaa myös söin. Se oli äärettömän kallista eikä kovinkaan maukasta.

Muista ruokalajeista mainittakoon mäyrä, siili, myrkkykäärme, jonka veri juotiin alkoholiin sekoitettuna snapsina, varaani, josta ruotsalainen kolleegani totesi "jag brukar inte äta varan", rupisammakkokeitto (rupisammakko kokonaisena ja perkaamattomana keitossa), kilpikonnat, j.n.e.

Kiinalaiset kollegani kertoivat, että Guangdongissa on ollut tapana syödä apinan aivoja ja illallisformaatti menee niin, että apina laitetaan elävänä kaksiosaisen pyöreän pöydän keskellä olevasta reiästä roikkumaan kaulastaan niin, että pää on pöydän yläpuolella ja muu ruumis roikkuu alapuolella. Sitten apinan päähän isketään vasaralla ja taltalla kolo ja vieraat alkavat ammentaa kolosta apinan aivoa kitaansa joko lusikalla tai puikoilla. Apina kuolee vähitellen.

Toinen versio samasta on kovempi formaatti, jossa samassa huoneessa on monta pöytää ja aina yhden pöydän apina syödään kerrallaan. Muiden pöytien apinat näkevät kaverinsa kohtalon ja alkavat parkua sydäntäsärkevästi. Sekin kuuluu ohjelmaan! (P.S. mites ne Suomen turkistarhaukset tähän verrattuna?)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja Guangdongissa on ruokalistalla myös lennosta ammuttua lehmää.

Johan Lom

Ilmeisesti et usko kertomaani? Se ei ole tarua, sillä omat kokemukseni ovat omiani ja apinan aivorituaalin olen kuullut monilta eri tahoilta. Kiinassa olen syönyt myös eläviä pieniä katkarapuja, jotka hyppelevät kiposta ilmaan ja pöydälle. Ne kuolevat vasta suussa pureskeltuna tai vähitellen alkoholipitoisessa liemessä, joka on kipossa niiden kastikkeena. Tottumattomalle puikkojen käyttäjälle on haaste saada ne pysymään puikoissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #60

En ihan heti usko, siippa on syönyt maaseudulla samassa maakunnassa. Näitkö muuten pieniä vihreitä miehiä?

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen Vastaus kommenttiin #60

Tuo apinoiden aivojen syöminen niin että apina on vielä elossa taitaa kuitenkin olla vain myytti, ellei sinulla jotain todisteita tästä ole.

Sammakkoja täälläkin saatavilla jossain, en ole vielä maistunut mutta kun ranskalaisetkin niitä vetävät niin mitäs siinä. Oliko joku lemppari näistä vähän eksoottisemmista ruoista?

Käyttäjän epatieteilijat kuva
Jaakko Koskinen

No jo on aika ällöjä reseptejä.

Jos kovaa ajava autoilija ajaa epähuomiossa pientareelle, saattaa perna poksahtaa. Silloin on leikki kaukana.

Televisiosarjoissa kirurgi tosin poistaa pernan käden käänteessä ja potilaan henki pelastuu.

Illemmalla kirurgi käy ravintolassa mielitietyn kanssa ja tilaa pöytään pernalaatikkoa ja puolikypsän vompatinselyksen.

Tästä hämmentyneenä kolmen tähden kokki, joka on ihan pihalla, rupeaa vaihtamaan autoonsa talvirenkaita.

Michelinejä tai jotain - nastoja tai kitkoja.

Johan Lom

Tuli vielä mieleeni eräs kulinaristinen menú, jonka jokainen saa myös leimata urbaaniksi legendaksi, mutta jota en itse epäile. Kotiapulaiseni kertoi, että hänen kotikylässään Anhuin provinssissa olivat jotkut ihmiset syöneeet ennen hänen syntymäänsä kulttuurivallankumouksen nälkävuosina omia sikiöitään, jotka oli kotikonstein tehdyn abortin kautta lasketettuja.

Lisäksi hän kertoi, että monet kyläläiset kuolivat suolirepeämiin syötyään maata ja multaa, kun puista ja pensaista oli kaikki lehdet jo nautittu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikö siellä Kiinassa kuitenkin ole kivihiiltä tulisijaan, vanhoja avolouhoksia ja muutenkin maan päällä, jotta ei tarvita muuta kuin ämpäri ja lapio vs. Afrikassa lehmänlantaa.

Johan Lom

Mitä tarkoitat? Että olisivat syöneet kivihiiltä?

Suurin nälänhätä Kiinassa uudella ajalla oli kuitenkin tiettävästi siinä vaiheessa, kun Mao ns. "Suuressa Harppauksessa" keksi, että koko maaseutuväestö pitää valjastaa tuottamaan rautaa. Siinä sitten jokaisen kylän paikalliset puoluepamput vahtivat, että maanviljelyn sijaan kaikki työskentelivät kylän yhteisen masuunin rakentamiseksi ja malmin viemiseksi sulatettavaksi. Jonkinlaista hiilen sekaista sularautaa saatiin kyllä aikaiseksi, kun muutoin olisi ollut nappi otsassa, mutta se oli laadultaan hyödytöntä mihinkään tarkoitukseen.

Rautaprojektista luovuttiin muutamassa vuodessa ennen kuin koko kansa olisi nääntynyt nälkään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #73

Mitenkään kiinalaisten nälänhätää väheksymättä tarkoitin vain, että oli siellä edes millä lämmittää ja keittää. Nälänhätää ja vilua on valitettavasti nähty ja nähdään muuallakin, sodassa ja rauhassa.

- Toki ymmärrettävää jos haluat kertoa läheistesi kokemuksia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sopisikos tähän väliin ohje joulupöytään, vaikka ei aivoista olekaan.

Hirvenmaksapaté

(Kermaa on niin maan perusteellisesti, mutta hirvenmaksa on äreän makuista, tulee 2 keskikokoista vuokaa. Maku ei ole hullumpi.)

1 kg hirvenmaksaa
4 sipulia
2,5 dl korppujauhoja
8 dl kermaa
6 munaa
6 tl suolaa
2 rkl konjamiinia
2 valkosipulinkynttä
(3 rkl kuivattuja sieniä jos on)

Liota korppujauhot kermassa.
Jauha maksa ja sipulit.
Sekoita ainekset keskenään.
Kaada voideltuihin vuokiin.
Kypsennä vesihauteessa 170° tunti tai +.

Johan Lom

Blogisti menisi muuten tuon kuvan perusteella täydestä kiinalaisesta tukan väriltään ja tyyliltään kun on nuo aurinkolasit silmillä.

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen

Puoliksi totta, sillä ilmeisesti menen täydestä puoliksi kiinalaisesta jos hiukseni ovat mustat. Usein kysytään onko äitini Taiwanista tai jopa että mistäpäin Taiwania äitini on.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

Ei kanalla ole kiveksiä. Kukolla kyllä - siihen asti kunnes syöt ne.

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen

Tämän menin tosiaan mokaamaan, taitaa olla jo kolmas kerta kuin tästä muistutetaan niin käyn nyt korjaamassa tuon.

Johan Lom

Oletko muuten koskaaan syönyt fermentoitua tofua? Ainakin mannerkiinassa se on joissain paikoin suurta herkkua. Lämpimänä ja höyryävänä tarjoiltua voimakkaasti lehmän lannalta haisevaa ja maistuvaa vaaleanruskeata mömmöä, jonka luoma ravintolakabinetin ilman aromi saa vielä pisteen iin päälle, kun kaikki röyhtäilevät pontikantuoksuisen riisiviinan hönkäyksiä sivumausteeksi ilmanalaan.

Ah, sitä nautintoa!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei sitä pontikantuoksua tarvitse lähteä Kiinasta hakemaan.

Pontikkasilakat:

1 kg silakkafilettä
½ dl pontikkaa
1,5 rkl suolaa
1 rkl sokeria

Ota fileet nahattomaksi, lisää suola, sokeri ja pontikka. Kääntele fileitä niin, että maustuvat joka puolelta anna maustua seuraavaan päivään. Leikkaa pontikkasilakat kuutioiksi ja tarjoile maalahdenlimpun päällä, lisäkkeeksi silakanmätiä, marinoituja kangasrouskuja.

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen

Röyhtäily ja riisiviina tofun kanssa eivät niin kuulu taiwanilaiseen meininkiin mutta tuo fermentoitu tofu tai tuttavallisemmin haiseva tofu on itse asiassa todella hyvää.

Haiseva tofu on vähän kuin juustot; ei niistäkään ja varsinkaan niiden hajusta pidä kovin paljon kun maistaa ensimmäistä kertaa. Mutta nyt jos joku mainitsee kuusi vuotta kypsytetyn juuston niin nousee jo vesi kielelle, sama haisevan tofun kanssa että se vaatii aikansa että sitä osaa arvostaa.

Johan Lom

Joo, se vaatii ehdollistumista tilanteeseen, jossa sitä nautitaan. Kun tarpeeksi monta kertaa on hauskaa sitä nauttiessa, niin siitä alkaa pitämään sellaisissa tilanteissa. Mutta ei se kyllä suomalaisessa ruokapöydässä maistuisi, kuten ei myöskään se riisiviina.

Toinen herkku Kiinassa on "ammoniakkimunat", jotka ensi kertaa maistettuina maistuvat kuselta ja ovat myrkyn vihreitä ja limaisen näköisiä. Ne on haudutettu ties kuinka kauan raakana jollain tavoin. Yleensä eurooppalaiset sylkevät ne suusta välittömästi ensi kerran maistettuaan.

Mutta useamman kerran niitä nautittua niistäkin alkaa pitämään, kun niiden maun tietää jo etukäteen eikä se tule yllätyksenä. Itse asiassa ne maistuvat hiukan salmiakilta, mikä suomalaisille on suurta herkkua, mutta jonka aasialaiset jostain syystä sylkäisevät suustaan ulos yhtä nopeasti.

Käyttäjän sampokuokkanen kuva
Sampo Kuokkanen Vastaus kommenttiin #103

Ehkä manner-Kiinassa vähän erilainen tapaus sitten, Taiwanissa nimittäin nautitaan ihan normaalisti ravintolassa tai kadulla kojusta. Manner-Kiina ja Taiwan muutenkin kulttuurillisesti vähän erilaisia paikkoja, olihan Taiwan Japanin siirtomaana 50 vuotta.

Nuo ammoniakkimunat tai kuten englanniksi sanotaan century tai hundred-year egg ovat aika hyviä, puhut ihan totta. Eikä itsellekään ensimmäisellä kerralla maistunut, jonkinlainen salmiakkinen vivahde siinä maussa kuitenkin viehättää.

Japanilaiset sylkevät salmiakin pois, mutta Taiwanissa olen törmännyt ihmisiin jotka ovat maistettuaan sanoneet salmiakin olevan ihan hyvää tai maistuvan ihan joltain kiinalaiselta lääkkeeltä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keittokirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet:

Joskin vasikanaivoja käytetään eniten, karitsanaivot ovat aivan yhtä hyviä. Lampaan, sian ja härän aivot eivät koostumukseltaan ole yhtä herkullisia, mutta niitä voi hyvin tarjota paistettuina.

Niin että aivot on rankattu, kirjassa on mm. eri eläinten aivojen ryöppäämisajat:

lampaan aivot 15 min.
vasikan tai sian aivot 20 min.
härän aivot 30 min.