Jotain Japanista Ja miksei muualtakin

Aloitin työt japanilaisessa web-mediassa Kiotossa

  • Saku pari kuukautta sitten kun täällä ei vielä ollut niin kauhean kylmä.
    Saku pari kuukautta sitten kun täällä ei vielä ollut niin kauhean kylmä.

Siitä on kulunut jo muutamia kuukausia siitä kun viimeksi tänne kirjoitin. Sitten viimekerran on tapahtunut aika paljon, menin naimisiin, muutin Japaniin ja nyt meillä on jo lapsi. Lapsen nimeksi tuli muuten Saku, nimi joka toimii niin Japanissa kuin Suomessa. Vaikka olisihan näitä muitakin, muten Mika tai Aki. Nämä tosin ovat Japanissa tyttöjen nimiä, että jotain ongelmia saattaisi olla näin täälläpäin. 

 

Olin täällä töissä ensin kaksi vuotta Osakalaisessa päiväkodissa "opettamassa" englantia. Paras vinkki jota tuossa töissä sain oli edeltäjäni "näytä siltä että olisit tekemässä jotain". Mutta nyt tämän kahden vuoden jälkeen sain töitä Japanilaisesta nettilehdestä joka kertoo Kiotosta ulkomaalaisille, joten tässä työssä nyt oppiikin jotain. Lisäksi työpäikan kahvitarjoilu on hyvä, joten tältäkin puolin täytyy olla tyytyväinen. 

Jos joku haluaa chekata millaista lehteä tehdään, niin seuraavaa linkkiä seuraamalla pääsee sivustolle: 

http://sharing-kyoto.com/

Menee varmaan ensi vuoden puolelle ennen kuin ensimmäisen oman artikkelin tuonne saan, mutta olen ajatellut että voisi täälläkin siitä sitten mainita. Ja miksen myös muutenkin nyt kirjoittaisi blogia, kun tuntuu välillä että ei suomen kielen sanat muistu mieleen. Pari viikkoa sitten oli tosi noloa huomata että keskustellessani suomalaisen lukio-kaverini kanssa en muistanunut miten sanotaan huvipuisto suomeksi. Englanniksi, japaniksi ja kiinaksi se kyllä tuli mieleen... 

Kiotosta puheenollen, paikkana tosi mielenkientoinen kaupunki ja paljon Japanin muita kaupunkeja tyylikkäämpi arkkitehtuurillisesti. Täälläkin voisi aina välillä kertoa jotain sitten Kiotosta ihan suomen kielellä.  Ihan toinen artikkeli tulisi taas siitä kuinka pitkiä työpäivät japanissa on... 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kioto onkin Japanin vanha pääkaupunki "Kyo Too" (molemmat tavut pitkinä lausuttuina) tarkoittaa nimenomaan "Pää Kaupunkia". Tokio sen sijaan on "Too Kyo", mikä tarkoittaa "itäistä pääkaunkia". (Mainittakoon, että tuo transkriptoituna samanlainen "Too" -sana noiden kaupunkien nimissä ei tarkoita samaa ja kirjoitetaan japanin kanji-kirjoituksessa aivan eri tavoin.)

Kioton arkkitehtuurille sen vanhimmissa osissa on leimaa antavaa japanilaiset puutalot, joiden muodostamia korttelistoja on edelleen viljalti ja niissä on myös elämää, ravintoloita, baareja y.m.

Olen asunut Tokion seuduilla viisi vuotta ja kävimme usein Kiotossa, kun oli muutamia päiviä vapaata, mm. n.s. "Golden Week:n" aikana toukokuun alkupuolella.

Amerikkalaisten suunnitellessa ydinpommi-iskua Japaniin Kioto oli valittu ykköskohteeksi, mutta USA:n sodanjohtoa lähellä olevat japanilaiset "ekspatriaatit" Yhdysvalloissa taivuttelivat valitsemaan toisin nimenomaan sillä perusteella, että Kiotolla on niin huikea määrä arkkitehtuurista perintöä ja temppeleitä y.m. Tähän suostuttiin.

(Muokkaus illemmalla: Tuo Kioton "to" ei sittenkään ole pitkä "too", vaan nimenomaan "to" (=kaupunki), joten se siis lausutaankin eri tavoin kuin Tokion "too" (=itä).)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

No olipa mielenkiintosta ja paljon onnea vauvasta ja avioliitolle ja uuelle työlle! Taitaa olla aivan eri maailma sielä, mie muistan koulusta vain sanat, Hokkaidu, Honsu, Sikoku, Kiusu tai jotaki semmosta. Onnea sinne siis ja tosi hienoa lukea sieltä, kiitos Sampo!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sampo, onnittelut myöskin minulta, niin häiden kuin jälkikasvunkin takia... Ja toivon mukaan jatkat kirjoittelua sieltä, ja kiitos mielellään myös paljon kuvia mukaan, jotta näemme minkälaista arkkitehtuuria siellä oikein tänään on. Jouluiset kuvat ja torit myös kiinnostaisivat:)

Olin yli kymmenen vuotta sitten Singaporessa ja vielä juuri joulun aikaan, ja ainakin kiinalaiset torit olivat täynnä iloista ja jouluista markkinahumua, mutta japanilaiset taitavat olla paljon tyylikkäämpiä? Niistäkin olisi kiva saada kuvia nähtäväksi.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Paljon Onnea. Niin suloinen Sauku!
Mielenkiinnolla odottelen uutisia Kiotosta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Outs... lapset ovat suloisia, mutta en suosittele heidän kuviensa julkaisemista nettipalstoilla. Suomalaisissa päiväkodeissa ei turvallisuussyistä oteta lapsikuvia tämäntyyppiseen jakeluun.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jo on aikoihin menty, kun onnellinen isä ei saisi nettiin laittaa lapsistaan kuvia. Hyi maailma, hyi!

Onnea ja menestystä täältä pohjolasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pitkälti samaa mieltä, mutta täytyy ymmärtää, että näihin "aikoihin" ei ole voitukaan mennä ennen nettiaikaa, joka somettelumuodossa ei ole kuin kymmenisen vuotta vanha.